Названо п'ять дієвих способів прискорити повільний комп'ютер на Windows

Комп'ютери – пристрої, без яких складно уявити сучасне життя. На жаль, як і будь-яка техніка, з плином часу дані девайси можуть почати гальмувати. І пов'язано це не завжди з потенційними поломками.

Уповільнювати роботу ПК можуть програмні збої, сміття або інші проблеми, для вирішення яких необов'язково звертатися в майстерні. Нижче розглянемо найефективніші методи прискорити комп'ютер.

Виключіть зайві програми зі списку автозавантаження

Після встановлення, більшість програм автоматично додаються в список автозавантаження. Це означає, що після кожного нового запуску комп'ютера будуть також завантажуватися всі програми з цього списку незалежно, потрібні вони вам чи ні. При цьому, дані програми залишаються активними у фоновому режимі використовуючи апаратні ресурси комп'ютера, що призводить до зниження продуктивності системи.

Для того, щоб виключити непотрібний софт зі списку автозавантаження, необхідно натиснути праву кнопку мишки на панелі Windows і вибрати "Диспетчер завдань". Потім натисніть "Детальніше" → "Автозавантаження".

Звільніть місце на системному диску

Швидкість роботи операційної системи безпосередньо залежить від кількості вільного простору на диску з встановленою ОС. У зв'язку з цим, для оптимізованої роботи системи обов'язково необхідно перевіряти кількість виділеної пам'яті. Зазвичай система розміщена на локальному диску С. Оптимальним вважається мати прозапас не менше 20% простору.

У випадках, коли системний диск переповнений, слід видалити або перемістити непотрібні файли на інший диск. Важливо дуже уважно підходити до цього питання, оскільки завжди є ризик видалити потрібні операційні файли і привести систему в непридатність. При будь-яких сумнівах краще не видаляти ніж видаляти файли.

Також можна скористатися спеціальним програмним забезпеченням на шквал TreeSize Free. Вона проаналізує диск і відсортує його файли і теки за розміром.

Оновлення драйверів

Драйвера – це спеціальні програмні компоненти, які відповідають за правильну роботу апаратної частини пристрою. Виробники комплектуючих постійно оптимізують драйвери і випускають більш досконалі версії міні-програм, щоб прискорити роботу комп'ютера. Тому регулярно перевіряти драйвери на наявність оновлень вкрай важливо.

У вільному доступі є спеціальні сервіси, які допоможуть автоматично перевірити систему на наявність застарілих драйверів. Один з них – Snappy Driver Installer. Після його установки він самостійно перевірить і оновить потрібні програми. Також можна оновити драйвера вручну з офіційних сайтів виробників в Інтернеті.

Перевстановіть, оновіть або відновіть Windows

Розробники Microsoft добре оптимізували найпопулярнішу версію операційної системи, тому вона працює швидше, ніж Windows Vista, 7 і 8. Якщо у вас одна з цих застарілих версій, подумайте над установкою Windows 10. Це може прискорити ваш комп'ютер.

Користувачі, які вже використовують "десятку" можуть оновити свою операційну систему в спеціальному меню до більш актуальних значень.

Позбавтеся від пилу і сміття всередині комп'ютера

Через попадання в корпус пристрою механічних забруднень апаратні комплектуючі можуть працювати неправильно, що буде сильно сповільнювати або нагрівати комп'ютер.

Перегрів – одна з найпопулярніших причин гальмування вашого пристрою, а тому стежити за чистотою комплектуючих вкрай важливо. Крім того, рекомендуємо звернути увагу на кулери і хорошу вентиляцію комп'ютера. Не притуляйте його щільно до стіни і завжди залишайте вільний простір для попадання холодного повітря.