Виявлено 6 схем SMS-шахрайства, які актуальні на 2021 рік

З кожним роком кількість шахрайських схем за допомогою SMS-повідомлень збільшується. Деякі з них легко вичислити, інші виглядають так правдоподібно, що рідко викликають сумніви у абонентів.

Розповімо про найпопулярніші на сьогоднішній день схеми SMS-розводів і шахрайства.

Перехід за посиланням на сайт шахраїв

У цій схемі основне завдання зловмисників полягає в тому, щоб змусити абонента перейти за посиланням в повідомленні на їх сайт. Найчастіше шахраї грають на почуттях абонентів і намагаються змусити тих піддатися емоціям. Тому і причини, за якими користувач повинен перейти за посиланням, вибираються провокаційні, наприклад:

  • Ви внесені до реєстру боржників.
  • Ваша карта заблокована.
  • Ви виграли головний приз.

Далі в повідомленні абонента просять перейти по посиланню, щоб дізнатися подробиці. Якщо прийом спрацьовує, користувач переходить на сайт, де йому або спробують щось нав’язати, або виманити його особисті дані (номер карти, CVC-код і т.д.). Цей сайт може виглядати практично так само, як сайт банку, проте його назва буде трохи іншою (наприклад, замість privatbank.ua сайт буде називатися priWatbank.ua). Так чи інакше, переходити за посиланнями в повідомленнях, якими б офіційними вони не здавалися, вкрай не рекомендується.

Зміна тарифного плану / умов

Особливою популярністю володіє схема, в якій шахраї від імені оператора повідомляють абонента про нібито зміну тарифу або його зникнення. Детальну інформацію користувача просять уточнювати або на сайті (посилання буде вказане в SMS), або за допомогою короткого номера. Якщо абонент перейде за посиланням, то також наткнеться на фальшивий сайт, а якщо подзвонить чи відправить SMS на вказаний номер, позбудеться грошових коштів на рахунку мобільного телефону.

Опитування у вигляді SMS

Мобільні оператори іноді влаштовують опитування, щоб з’ясувати, чи задоволені абоненти умовами зв’язку. Цю особливість перейняли і шахраї, проте з однією зміною – від них опитування надходять у вигляді SMS, а не дзвінка. У повідомленні шахраї просять відправити у відповідь цифру, яка відповідає ступеню задоволеності абонента (від 1 до 10). Якщо жертва не помічає прихованого змісту і відправляє відповідь на короткий номер, з її рахунку списуються гроші.

Найчастіше такі повідомлення відправляється з коротких номерів. Важливо знати, що опитування від справжнього оператора проводиться тільки у вигляді дзвінка – ніяких повідомлень відправляти не потрібно.

Прохання передзвонити на номер в SMS

Шахрайство з платними номерами залишається актуальним, а їх головна мета проста – спонукати абонента зателефонувати на номер, вказаний в SMS. Зловмисники вигадують серйозні причини, на які користувач з більшою ймовірністю зреагує: списання великої суми з карти, підозріла активність, наявність штрафу тощо. Зазначений номер може виглядати солідно і бути схожим на номер, наприклад, банку або державної організації. Але в підсумку він виявиться платним.

Пам’ятайте – справжні співробітники банку ніколи не просять клієнтів передавати їм особисті банківські дані, а також не залишають в повідомленнях номери телефонів.

Платна послуга від OLX

Ця схема спрямована на абонентів, які користуються послугами OLX і публікують там оголошення. Шахраї присилають повідомлення, в якому зазначено, що оголошення користувача на OLX піднято в ТОП. Але оскільки ця функція платна, за неї незабаром спишеться велика сума. Щоб скасувати послугу, абонент повинен відправити повідомлення на короткий номер або зателефонувати. В результаті з абонента списуються гроші як за повідомлення, так і за дзвінок на платний номер.

Помилкові перекази

Схема з помилковим переказами хоч і створена давно, але до цих пір користується великою популярністю. Шахраї відправляють зі свого номера повідомлення про те, що рахунок абонента поповнено на певну суму, а потім вже від свого імені просять повернути ці гроші, оскільки відправлені вони були нібито помилково.

Іноді зловмисники просять відправити назад менше, ніж вони перевели, адже так абонент з більшою ймовірністю попадеться на обман – думки про можливу вигоду можуть не дозволити розмірковувати тверезо. Вичислити шахрая легко: повідомлення про поповнення рахунку прийде з їх номера, а не з банківського. Крім того, завжди можна перевірити баланс через додаток або сайт банку.