Фейкові акаунти та крадіжки фотографій: як убезпечити себе в соцмережах від шахраїв

Лише в останні три місяці 2020 року Facebook заблокував 1,3 млрд фальшивих акаунтів. Більшість із них - на етапі створення. У компанії кажуть, щодня в мережі з’являються мільйони фейків, які зазвичай поширють дезінформацію чи рекламують товари й послуги від імені відомих людей. Проте жертвами часто стають і прості громадяни.

Віктор Шлінчак розповідає, якими іменами називалися з його світлиною. Шахраї просто крали фото відомого політолога й рекламували товари або навіть кандидата в мери невеличкого міста.

"Я з іронією дивлюся на такі речі, ну, бо як інакше можна на це реагувати?", - говорить голова правління Інституту світової політики Віктор Шлінчак.

Відео Новини України: як перевірити, чи використовують ваші фотографії на фейкових акаунтах

Лише в останні 3 місяці 2020 року Facebook заблокував 1 мійльряд 300 мільйонів фальшивих акаунтів. Більшість із них - на етапі створення. Про це повідомили у компанії. Там кажуть - щодня в Мережі з`являються мільйони фейків, які зазвичай поширють дезінформацію чи рекламують товари й послуги від імені відомих людей. Проте жертвами часто стають і прості громадяни. Як перевірити чи бува не вкрали ваші фотографії і чи не пише хтось від вашого імені – дивіться.

70% фейків створюють саме зі сторінок відомих людей, каже керівник компанії з кібербезпеки Віталій Якушев. Запобігти цьому - неможливо. Можна лише періодично перевіряти, чи, бува, не з’явився у вас клон. Для цього варто загуглити своє ім’я чи фото.

На сьогодні ми не знайшли жодного фейку Лідії Таран, Соломії Вітвіцької та навіть Володимира Зеленського. Хоча раніше траплялися різні сумнівні рекламки.

Телеграм-канал ТСН.ua вже багато років потерпає від схожого каналу з подібним логотипом. 

Покарати цифрових шахраїв за законом - украй складно:

По-перше, їх треба фізично знайти.

По-друге, довести, що ви справді постраждали від використання вашої інформації.

"Ви самі її запостили, тобто ви не вважаєте її конфіденційною - тому чому хтось інший має вважати її конфіденційною?", - говорить директора директорату Міністерства цифрової трансформації Гульсанна Мамедієва.

Тож варто пам’ятати - все, що ви виставляєте в соцмережі, стає загальнодоступним.