Вчені створили біометричну систему аутентифікації, яка аналізує рухи обличчя

Сучасні методи розпізнавання обличчя і відбитків пальців, безумовно, зручні способи розблокування телефонів, але іноді їх можна обдурити фотографіями або наведенням телефонів на сплячих користувачів тощо. Нова система штучного інтелекту покликана зробити біометричну аутентифікацію безпечнішою шляхом аналізу рухів обличчя.

Технологія вимагає, щоб користувачі записали коротке відео, на якому вони роблять різні рухи обличчям. Після цього інтегрована нейронна мережа перевіряє відзнятий матеріал і одночасно вивчає їх особливості. Коли користувач пізніше намагається отримати доступ до свого телефону, система перевіряє, чи збігається його обличчя з записаними даними.

Технологія, яка отримала назву Concurrent Two-Factor Identity Verification (C2FIV), була розроблена професором Університету Брігама Янга Ди Джеєм Ли. Він сказав, що вона забезпечить безпечніший метод перевірки, ніж нинішні біометричні ідентифікатори.

У своєму дослідженні Лі тренував нейронну мережу на 8000 кліпах, в яких 50 випробовуваних робили різні рухи обличчя, такі як посмішка, моргання і підняття брів. Він сказав, що система перевірила ідентифікатори з точністю понад 90%, що можна було б поліпшити за допомогою більшого набору даних.

Ця технологія навряд чи замінить системи розпізнавання обличчя, які використовуються в сучасних смартфонах, обдурити які стає все важче. Але Лі вважає, що C2FIV можна використовувати в широкому спектрі застосунків, від онлайн-банкінгу до доступу до транспортних засобів.

Можна було б побудувати дуже крихітний пристрій з камерою, і цей пристрій можна було б легко застосувати для різних призначень. Як здорово було б знати, що навіть якщо ви втратите ключ від машини, ніхто не зможе вкрасти вашу машину, тому що вони не знають вашої секретної міміки обличчя.